top of page

Nog steeds volop in de peren!


Morgen worden de eerste 200 bomen ‘uitgeschept’, zaterdag is de ophaaldag voor particulieren. Ik ben heel benieuwd waar die mooie, knoestige bomen allemaal naartoe gaan en ik hoop oprecht dat ze een mooi nieuw plekje vinden waar ze nog heel lang meegaan. Perenbomen kunnen wel 100 jaar worden en ze zijn nog maar 20. Dus eigenlijk nog piepjong.

Frank heeft de vaart er goed in, half december wil hij al gaan aanplanten, dus vandaar dat nu al de eerste bomen weg moeten. Hij is druk met bestellen van bomen en struiken, het is nog een hele operatie om alles van z’n wensenlijst op tijd te krijgen.

Dit jaar rooien we dus een derde van alle rijen. Spannend!

Bij onze oproep om hulp bij de oogst hadden we alle helpers peren, sap en een flesje cider in het vooruitzicht gesteld. De peren heeft iedereen meteen mee kunnen nemen, het sap is nu aan de beurt om opgehaald te worden. En dat levert heel gezellige bezoekjes op. Een voor een komen de vrijwilligers even een kijkje nemen bij wat we allemaal aan het doen zijn en nemen ze hun Toffe perensap mee. Heel gezellig om iedereen weer even te zien!

Het team draait inmiddels lekker. Iedereen lijkt z’n plekje zo’n beetje veroverd te hebben. We hebben een paar echte tuinlieden die graag het grote werk aanpakken van rooien, snoeien en sjouwen. Ook prijzen we ons gelukkig met onze bio-diversiteitsman, die in kaart brengt wat er allemaal al aanwezig is en gaat monitoren hoe de biodiversiteit zich ontwikkelt. Momenteel is hij bezig met het in kaart brengen van de bloesemboog: dat levert antwoord op de vraag of we het hele seizoen rond voldoende voedsel hebben voor bijen. Het team is nu ook definitief uitgebreid met een binnendienstmedewerker, die de marketing en verkoop van de bomen en een deel van de administratie voor z’n rekening neemt. We vinden elkaar in een gedeelde interesse voor een nieuw soort, natuurinclusieve landbouw: voedselbossen dus.

De peren die nu nog in de koeling staan, worden momenteel gesorteerd om op de markt te brengen. We zijn heel benieuwd naar de uiteindelijke prijs die we gaan krijgen voor al onze inspanningen.

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page