top of page

Mee-pionieren
Ditte Slabbekoorn is lid van de coöperatie én vaste vrijwilliger op de Waalgaard. Bijna iedere vrijdagmiddag is ze als stabiele kracht aanwezig en gaat ze met een groepje aan de slag met de klus van die dag. De ene keer is dat bomen planten, de andere keer wieden in de moestuin.

Ze zegt hierover: “We hebben een leuk team op de vrijdagmiddag, fijne mensen, allemaal uniek en al dan niet via Pluryn aan het werk. Ik houd van pionieren, daarom is het voor mij leuk om redelijk dicht bij de start van dit project mee te doen. Je ziet het groeien en je doet echt mee. Dat geeft voldoening.”

Ze vervolgt: “Af en toe krijgen we producten uit het voedselbos of de moestuin te proeven. Bijvoorbeeld mispel of de vrucht van de aardbeiboom. Er gaat een wereld voor mij open. Ook met gewone groenten als boerenkool. Ik houd eigenlijk niet van boerenkool stamppot, maar leerde dat je er ook crispy chips van kunt maken of de kool door een pasta met champions en tomaatjes kunt doen. Ik had nog nooit broccoli of prei zien bloeien, laat staan dat ik wist dat de bloempjes eetbaar waren. Die doen het goed als decoratie op de soep. Het werken op deze plek, brengt me dus weer dichterbij de natuur.”

Ditte is opgegroeid op de Veluwe, vlakbij het bos. Vroeger ging ze met haar vader bramen plukken of cantharellen zoeken. Toen ze hoorde over een voedselbos in de buurt van Nijmegen, was dat voor haar een trigger: bos – voedsel. “Ik werd herinnerd aan de verwondering die ik voelde als 11-jarige. Dat de natuur je gewoon schenkt wat je nodig hebt.”

Hoe ze bij de Waalgaard gekomen is? “Via Heerenboeren kreeg ik een oproep voor perenplukken, ik dacht: ‘hee, da’s leuk. Dat is de ideale manier om eens te gaan kijken wat ze daar doen. Het voelde meteen goed: prachtige perenbomen in combinatie met de aanleg van een Voedselbos en moestuin. Onbespoten eten, vers, puur natuur; als ik in de Waalgaard ben, voel ik me heel dankbaar.”

Onze nieuwe moestuinder Charlotte is afgestudeerd als psycholoog, net als Ditte. Dat vindt Ditte een logische keuze, want: “Als tuinder ben je ook dienstbaar aan levend organisme, en behandel je de planten met respect. Het grote verschil is denk ik dat een psychologische behandeling vaak wat langer duurt, voordat je resultaat ziet. Met planten zie je sneller effect. Die kun je na een paar weken concreet in je handen nemen en zeggen: ‘Kijk, die heb ik geplant!’

Tot slot vindt Ditte Slabbekoorn het belangrijk om een project als de Waalgaard financieel te steunen, om op deze manier de omzetting van perenboomgaard naar voedselbosgaard mede mogelijk te maken. Daarom is ze samen met haar man lid geworden van coöperatie Arbres ua, en daarmee mede-eigenaar van de grond.

Wil je meer weten over het lidmaatschap van de coöperatie? Stuur dan een mail naar info@waalgaard.nl en je ontvangt een exemplaar van onze investeringsbrochure.

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page