top of page

Jong leven

De Waalgaard 13 mei 2020

De regenperiode was kort, te kort. Inmiddels is het alweer twee weken droog, warm en winderig. De bomen zien er gezond uit, de peertjes die eraan zitten zijn met velen, maar volgens onze voorlichter iets onder de maat, vanwege de nachtvorst.

Het perceel is inmiddels officieel overgegaan op de coöperatie, per 1 mei. De notaris zat tijdens de overdracht achter een plexiglas scherm aan tafel. Heel apart. We hebben het gevierd met een digitale toast met onze financiële partners en betrokken adviseurs. Corona-proof.

De afgelopen weken stonden in het teken van het ophangen van feromonenstrips (om de fruitmot in verwarring te brengen, zodat die zich niet ongebreideld kan vermeerderen), watervoorziening, zaaien van eenjarigen in de ‘showroom’ en het teeltkasje en we zijn nu ook begonnen met het zaaien van groenbemesters onder de bomen. Blauwe Lupine en Rode incarnaatklaver. De Lupine zou last kunnen hebben van de glyfosaatbehandelingen in het verleden, maar we gaan het toch proberen. De klaver moet het eigenlijk gewoon doen. Beiden gaan voor een beter bodemleven en stikstoftoevoer zorgen.

Ook zijn we begonnen aan de ‘branding’ – onze marketingstrategie voor de komende jaren. Onder leiding van mijn zoon Levien hebben we onze kernwaarden in kaart gebracht. Daarna zijn we gaan kijken welke identiteit daarbij past, aan de hand van 12 archetypen, gebaseerd op de archetypen van Jung. We hebben vormgever Miek Saaltink van Oer-ontwerp bereid gevonden om dit om te zetten in beeld. Heel fijn, wat ze heeft het boek van Madelon Oostwoud over voedselbossen vormgegeven, ze snapt wat we gaan doen. Dat schakelt lekker snel. De eerste ronde voorstellen voor een logo is veelbelovend.

Helaas moest Frank deze week in quarantaine met z’n gezin. Zijn partner is ziek geworden, Corona-verschijnselen, dus ze moeten voorzichtig zijn. Ik vind het heel knap om te zien hoe rustig en lief Frank voor z’n kinderen blijft als we zitten te skypen of bellen. Ik zou behoorlijk gefrustreerd raken in zijn situatie. Ik mag nu dus het werk in de boomgaard runnen (nu nog allemaal vrijwilligers) en vind het erg leuk om met ons geweldige team aan de slag te zijn. Ze hebben allemaal hun talenten, de een is betrokken bij het ontwerp, de ander bij de marketing, nummer drie wil zich bekwamen in kruiden en onze nieuwste aanwinst doet een cursus ecologisch tuinontwerp. Heerlijk om met zo’n divers team te mogen werken.

Ondertussen zijn we ons aan het verdiepen in de afzetmogelijkheden voor de peren. Het lijkt erop dat de groei wat achterblijft en omdat we aan het omvormen zijn naar biologisch of misschien zelfs natuurlijke teeltwijze, moeten we meer wegen verkennen dan we vooraf hadden voorzien. De komende week zijn we mensen in die wereld aan het bevragen en onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn. Daarna zullen we knopen moeten hakken. Spannend.

Ook zijn we met het materieel in de weer: Frank had een balkmaaier gevonden op marktplaats, die heb ik gisteren opgehaald. Ik ben naar pipowagens gaan kijken en heb me verdiept in de benodigde vergunningen. Hier zullen we ook geduld moeten hebben, 8 tot 14 weken maar liefst vanaf de aanvraag. Zen…

Vandaag kregen we een kruiwagen. Heel gaaf. Een oud-collega van Frank had er een over en wilde hem aan ons doneren. Hij kwam kijken met z’n dochtertje van vier jaar en het was leuk om ze een kleine rondleiding te geven. Ik had net daarvoor een hazenleger met vier jongen erin gevonden, dus dat kon ik ze ook laten zien – een klein wondertje.

Ook het koffie-uurtje met de familie Janse-Bouwmeester is niet doorgegaan. De overdracht was bij hen per volmacht en dat vonden ze al heel jammer. Door de quarantaine kon onze afspraak vanmiddag ook niet doorgaan. Ik verlang meer en meer naar het einde van de crisis en het groots openen van ons fantastische plekje met al die lieve mensen om ons heen!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page