top of page

De spanning stijgt

Onze beauty-contest in volle gang. De strijd om de ‘mafste’ peer wordt steeds levendiger en creatiever. Het levert een hoop plezier op tijdens de koffiepauze. Met elkaar bedenken we wat de titel moet worden van het winnende peertje van de dag. De meest recente aanwinst van het dunnen is getiteld ‘De Snor’, die laat ik nu toch even zien:


Het zet aan tot denken over diversiteit , dat dunnen. De handel wil alleen de ‘mooie’ peren. Het liefst allemaal gelijk van maat en vorm. Als het kon, waarschijnlijk bij voorkeur vierkant, omdat dat lekker stapelt. We dunnen nu een heleboel kleintjes, kromme en maffe peertjes weg. Terwijl dat de peren zijn die de creativiteit prikkelen, extra plezier opleveren en laten zien hoe divers de natuur is.

Het zet ook aan het denken over biodiversiteit. We dunnen de schimmelende peren eruit. De vruchten die zijn aangepikt gooien we ook weg, terwijl daar vaak wespen en andere insecten van snoepen. Nu doen we overwegend wat gangbaar is in de perenteelt, ik ben benieuwd hoe we hier volgend jaar over denken.

Een van de dingen waar nu al tevreden over zijn, is dat we het gras niet kort maaien, zoals je overal ziet. Dat betekent dat het watervasthoudend vermogen bij ons een stuk hoger is, er verdampt minder water en er ontstaat een diversiteit aan kruiden en insecten. Zeker met dat warme, droge weer een goede keuze.

Ondertussen neemt de spanning over de komende oogst toe. Gaan we alles op tijd gereed hebben? Hebben we overal aan gedacht?

Brouwerij Nevel is geweest om de Doyenne du Comice peren te beoordelen. Daar gaan ze cider van maken. Heel gaaf! Dat betekent 5% van de oogst onder de pannen.

Het liefst zouden we een deel ‘op hout’ verkopen, maar het lijkt erop dat de handel in deze vorm van oogsten (dan komt de handelaar zelf met een ploeg oogsten) grotendeels stil ligt. Mede door de corona-crisis, want men wil eerst de eigen peren veilig stellen. Bovendien zijn er grote onzekerheden in de markt rondom afzet naar Engeland en Rusland.

Dus zijn we in gesprek met nog een andere partij waarvoor we mogelijk zelf de oogst gaan organiseren. We hebben zelf al een ploegje plukkers achter de hand. We houden je op de hoogte.

We gaan in ieder geval de consument bij ons uitnodigen om te komen plukken. De flyer die we hiervoor maakten ligt nu bij de drukker, het persbericht is bijna gereed en vanaf de komende week gaan we bedrijven en organisaties benaderen met een leuk aanbod voor een corona-vrij-middagje uit: peren plukken en picknicken in de Waalgaard. De draaiboeken liggen klaar, de takenlijst is verdeeld, de spanning stijgt.

134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page